Paylaş

28 Aralık 2010 Salı

glögg (isveç sıcak şarabı)

                                                                                     yılbaşı geliyor ya, hadi size bir kıyağım olsun bu tarif. yüzüklerin efendisini okuduğum günden beri gitme hayalleri kurduğum iskandinav ülkelerinde kasım ve aralık aylarında bolca tüketilen bir içki glögg. buz gibi ülkede vücudu soğuktan korumak lazım tabi. bakmadım ama belki ikea'da ısıtılmaya hazır şişelenmiş olarak satılıyordur. evde yapmak çok zor değil, hem de daha etkileyici.
malzemeler
1 şişe 75 cl kırmızı şarap
150 ml votka
2 çorba kaşığı toz şeker
2 adet çubuk tarçın
8 adet karanfil
12 adet kakule ( zencefilgillerden bir bitki, aktarlarda yada büyük marketlerde bulunabilir)
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
6 adet ikiye kesilmiş kumkuat (migros ve makrolarda verita markasıyla satılıyor, çok zorlarsa 2 adet portakalda iş görür)
25 gr iç badem
25 gr çekirdeksiz kuru üzüm

hazırlanışı
kırmızı şarap, votka, toz şeker, çubuk tarçın, karanfil, zencefil ve kumkuatları bir tencereye koyun. aromaların iyice karışması için en az sekiz saat bekletin. servis etmek için, glögg karışımını kısık ateşte, kaynatmadan hafifçe ısıtın. bu arada, badem ve kuru üzümü altı adet bardağa paylaştırın. ateşten aldığınız karışımı süzdükten sonra kupalara doldurup hemen servis edin.
ohhh miss, şifa niyetine. herkese mutlu yıllar.

14 Aralık 2010 Salı

antep fıstıklı kaşık helvası

2 su bardağı irmik
2 su bardağı şeker
1 su bardağı çekilmiş antep fıstığı (200 gr)
1 paket vanilya
1 çay bardağı sıvı yağ
süslemek için pudara şekeri

yağ ve irmiği kokusu çıkana kadar iyice kavurun. ayrı bir kapta su,süt ve şekeri karıştırıp ateşte ılıtın. helva kavrulunca antep fıstığını ilave edip birkaç kez çevirin, fıstığın yağı irmiğe geçecek. sıvı karışımı katıp orta ateşte göz göz olana kadar pişirin. altını kısıp kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin. ateşten aldıktan sonra kapağı kapalı olarak demlendirin. dilediğiniz şekilde kalıpla ve ya kaşığa bastırarak servis yapın. üzerine fıstık ve pudra şekeri serpebilir, isterseniz dondurmayla servis yapabilirsiniz.

3 Aralık 2010 Cuma

la duree




champs elysees 'de dolaşırken gördüğüm anda çok özel bir yer olduğunu anladığım, paris'in en eski çay salonlarından olan macaronlarıyla ünlü "la duree" bebek'te açılmış. ikinci şubeside istinye park'ta açılacakmış. çok sevindim.









gerçi bebek'teki şubesi çok küçük olduğu için içerde oturamayacağız ama olsun zaten la duree'nin macaronları, bebek'te de yürümek güzel.

9 Kasım 2010 Salı

karışık ege otları kavurması

ipek hanım çiftliğinden istediklerim bitmedi.ot kavurması memleketime has lezzetlerden olduğu için bulduğum bütün otları istedim. pırasa, ebegümeci, ısırgan(dalgan derler aydın'da) geldi. ot kavurması yıkaması dışında hiç bir zahmeti olmayan çok lezzetli bir yemek. 

bütün otları güzelce ayıklayıp yıkakladıktan sonra, sularını süzün. pırasaları kıyın, otları kabaca doğrayın. isterseniz yarım soğanda doğrayabilirsiniz. ikisi de güzel olur. kulanırsanız önce soğan ve pırasayı zeytinyağında biraz çevirin. daha sonra otları ekleyip, kavurun.tuzunu ekleyin.seviyorsanız biraz da taze çekilmiş karabiber ekleyin. kavurunca hacmi oldukça azalacak.ben biraz da kurutulmuş domates ekledim.pişmeye yakın yumurta kırabilirsiniz. ya da sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz. ikisi de pek güzel olur. afiyet olsun.                                          (dün yedim ama yazarken tekrar canım istedi.)


taze fasulye

bu hafta ipek hanım çiftliğinden gittik. yarım kilo yayla fasulyesi istemiştim. tazecik, incecik ve uzun uzundu. daha pişirmeden çok güzel olacağından emindim. ben annemin usulüyle pişiriyorum taze fasulyeyi. 
büyük boy bir soğanın yarısını küp küp doğrayıp tencereye alın. 1 büyük domatesin kabuklarını soyun, küp küp doğrayıp  soğanların üzerine koyun. fasulyeleri ortadan kırıp, ortalarından 2 ye kesin.yarısını domateslerin üzerine koyup, arasına 1 domates daha doğrayın. kalan yarısını ekleyin. tuzunu serpin. yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin. (ipek hanım çiftliğinden bu sene yeni yaptıkları domates tozundan istemiştim. 1 tatlı kaşığı da domates tozu serptim.) 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber serpin. 1,5-2 su bardağı su ekleyin.(ben 3 bardak su koymuştum, biraz sulu oldu :) normal tencere olsa sorum olmazdı ama düdüklüde yaptım.) düdüklüde buharlaşmadığı için fazla suya gerek yok. düdüklünün kapağını kapatın, orta ateşte 30-35 dakika kadar pişirin.buharını boşaltmayın, kendi kendine bırakın. normal tencerede biraz daha uzun sürer. 
zeytinyağlılar ertesi gün yendiğinde çok daha lezzetli olur ama biraz soğutup servis yaptım. çok beğenildi. bence tamamen fasulyenin güzelliğiydi. 

kabak tatlısı (kayınvalide taktiği)

kabak tatlısı en sevdiğimiz tatlılardan biri. nazilli'deki ipek hanım çiftliğinden istediğim kabakla, kayınvalidemin öğrettiği yönteme göre yaptım. kabağın kabuğunu kağıt havluyla iyice sildikten sonra dilimleyip, doğrayın. kabakları ıslatmayın. şeker ölçüsü için çok fazla tarif var. bazıları 1 kilo kabağa 1 kg şeker, bazıları 1,5 kilo şeker kullanıyor. bu bana çok fazla geliyor. beyaz şeker zararlı olduğu için ben her tarifte kısabildiğim kadar kısıyorum şekeri. 1 büyük dilim kabak için 1 küçük çorba kasesi kadar şeker kullandım. dediğim gibi şeker miktarı tamamen zevkinize kalmış. kabakların üzerini şekerle kaplayıp buzdolabında 1 gece bekletin, kendi kendine sulanıyor. orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin, pişme esnasında biraz daha şeker serpebilirsiniz. daha parlak görünüyor. servis yaparken ceviziçi, kaymak ya da dondurma çok güzel oluyor.
afiyet şeker olsun.

tek lokmalık milföy börekler

hızlı tariflerden biri daha, tabi eğer gerekli malzemeler dolaptaysa. nazilli'deki ipek hanım çiftliğinden sipariş ettiğim  böreklik otlu içi kullanmak için sabırsızlanıyordum ama evde yufka yoktu. bende milföy hamuruyla denedim. böreklik otlu içi aslında kendim de hazırlayabilirim de aydın'daki otları bulmam biraz zor.


milföy hamurlarının buzunu çözdürdükten sonra 4 tanesini yan yana, kenarlarını biraz birbirlerinin üstüne gelecek şekilde koyarak birleştirin. böreklik içi kare hamurun her tarafına yaydıktan sonra, hamuru rulo yapın. ruloyu 1,5 cm lik dilimler halinde kesin.(10 yaprak milföyden yaklaşık 22-23 minik lokma çıkıyor)
üzerine yumurta sarısı sürün. isterseniz susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.180 dereceye ayarlı önceden ısıttığınız fırında 15 dakika kadar pişirin. üzeri kızarınca frırından alın. milföylü börekler sıcakken güzel oluyor, bunlardan zaten tek lokmalık. soğutmadan yiyin :) ooohhh afiyet, bal, şeker olsun.

brokoli-havuç haşlama

aslında zaten herkesin bildiği bir yemek bu. bizim evde haftada 2-3 kez yeniyor. hem çok sevdiğimiz, hem de çok sağlıklı olduğu için.




havuç ve brokoliyi ister buharda, isterseniz  suyun içinde haşlayın. onlar haşlanırken havanda 1-2 diş sarımsağı tuzla birlikte dövün ( dövülmüş olması bence önemli), macun kıvamına gelince limon ve zeytinyağı ile karıştırın.  haşlanan brokoli ve havucun suyunu süzüp bir tabağa alın. hazırladığınız sosu üzerine dökün.
afiyet olsun

kedirgen (yabani kuşkonmaz, tilki kuyruğu, tilkişen ) kavurma

kedirgen, ege bölgesinde mart, nisan aylarında kırlık, dağlık bölgelerde çalılıklar arasında yetişen yabani bir kuşkonmaz türü. yöresine göre tilki kuyruğu, yada tilkişen de deniyor. 1 aylık bir mevsimi var ve daha sonra bulunmuyor. toplaması da çok zahmetli olduğundan değerli bir ot aslında. genelde toplayanlar satıyor. mevsimi gelir gelmez anneme bulabildiği kadar aldırıyorum. böyle bir tattan yıl boyu mahrum kalmamak için. mevsiminde aldığımız bağları temizliyor, küçük küçük doğruyoruz. istediğimiz kadar porsiyonlara ayırıp dondurucuda saklıyoruz. yıl boyu sadece 5 dakikada pişecek, gelen her misafiri şaşırtacak bir lezzete sahip oluyoruz. kedirgen çok kıymetli bir hazine benim için.

1 avuç dolusu kedirgen için 2-3 sap pırasayı ince ince kıyın ve zeytinyağında 1-2 dakika çevirin. ben bazen küp küp doğranmış kırmızı biber ve kurutulmuş domateste koyuyorum. pırasalarla biberleri aynı zamanda koyabilirsiniz. daha sonra doğranmış (ister taze, ister dondurucudan yeni çıkmış) kedirgeni ekleyin. 5-6 dakika daha çevirin.biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyebilirsiniz.  rengine ve tadına göre biraz daha kavurabilirsiniz. isteğe göre yumurta kırabilirsiniz. ya da yoğurtla servis edebilirsiniz. ben ikisini de yapıyorum, o an canım nasıl isterse.