bu hafta ipek hanım çiftliğinden gittik. yarım kilo yayla fasulyesi istemiştim. tazecik, incecik ve uzun uzundu. daha pişirmeden çok güzel olacağından emindim. ben annemin usulüyle pişiriyorum taze fasulyeyi.
büyük boy bir soğanın yarısını küp küp doğrayıp tencereye alın. 1 büyük domatesin kabuklarını soyun, küp küp doğrayıp soğanların üzerine koyun. fasulyeleri ortadan kırıp, ortalarından 2 ye kesin.yarısını domateslerin üzerine koyup, arasına 1 domates daha doğrayın. kalan yarısını ekleyin. tuzunu serpin. yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin. (ipek hanım çiftliğinden bu sene yeni yaptıkları domates tozundan istemiştim. 1 tatlı kaşığı da domates tozu serptim.) 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber serpin. 1,5-2 su bardağı su ekleyin.(ben 3 bardak su koymuştum, biraz sulu oldu :) normal tencere olsa sorum olmazdı ama düdüklüde yaptım.) düdüklüde buharlaşmadığı için fazla suya gerek yok. düdüklünün kapağını kapatın, orta ateşte 30-35 dakika kadar pişirin.buharını boşaltmayın, kendi kendine bırakın. normal tencerede biraz daha uzun sürer.
zeytinyağlılar ertesi gün yendiğinde çok daha lezzetli olur ama biraz soğutup servis yaptım. çok beğenildi. bence tamamen fasulyenin güzelliğiydi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder