Paylaş

9 Kasım 2010 Salı

kedirgen (yabani kuşkonmaz, tilki kuyruğu, tilkişen ) kavurma

kedirgen, ege bölgesinde mart, nisan aylarında kırlık, dağlık bölgelerde çalılıklar arasında yetişen yabani bir kuşkonmaz türü. yöresine göre tilki kuyruğu, yada tilkişen de deniyor. 1 aylık bir mevsimi var ve daha sonra bulunmuyor. toplaması da çok zahmetli olduğundan değerli bir ot aslında. genelde toplayanlar satıyor. mevsimi gelir gelmez anneme bulabildiği kadar aldırıyorum. böyle bir tattan yıl boyu mahrum kalmamak için. mevsiminde aldığımız bağları temizliyor, küçük küçük doğruyoruz. istediğimiz kadar porsiyonlara ayırıp dondurucuda saklıyoruz. yıl boyu sadece 5 dakikada pişecek, gelen her misafiri şaşırtacak bir lezzete sahip oluyoruz. kedirgen çok kıymetli bir hazine benim için.

1 avuç dolusu kedirgen için 2-3 sap pırasayı ince ince kıyın ve zeytinyağında 1-2 dakika çevirin. ben bazen küp küp doğranmış kırmızı biber ve kurutulmuş domateste koyuyorum. pırasalarla biberleri aynı zamanda koyabilirsiniz. daha sonra doğranmış (ister taze, ister dondurucudan yeni çıkmış) kedirgeni ekleyin. 5-6 dakika daha çevirin.biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyebilirsiniz.  rengine ve tadına göre biraz daha kavurabilirsiniz. isteğe göre yumurta kırabilirsiniz. ya da yoğurtla servis edebilirsiniz. ben ikisini de yapıyorum, o an canım nasıl isterse. 

1 yorum:

  1. ahhhhhhhhhhhhh ah olsada yesek... nerde memleketimin dagları....

    YanıtlaSil